Tjen penge som freelancer

Tjen penge som virtuel assistent

Sværhedsgrad:

tjene penge online

Tidsforbrug:

tjene penge online

Indtjeningspotentiale:

tjene penge online

Gns timeløn

kr.

Pengepanel score:

En krævende men god måde at tjene penge på Pengepanel.dk.

For skribenter, designere og it-udviklere er erfaring et uundgåeligt krav for at nå til de fede jobs. Desværre kommer denne erfaring ofte i form af ulønnede praktikpladser, kaffehentning og umulige arbejdstider. Der er dog en måde, hvorpå du kan få erfaring og samtidig tjene penge: freelancing.

Freelancing pynter gevaldigt på dit CV, og i modsætning til de fleste andre startjobs vil du selv kunne styre dine arbejdstider. Desuden, hvis projektet er det rigtige, vil du som freelancer have større mulighed for at tjene mere seriøse penge. En anden rigtig stor fordel ved freelance arbejde, er at du har muligheden for at udføre dit arbejde hjemmefra. Du behøver altså ikke at sidde på kontor, men kan nøjes med at være i dine vante omgivelser.

Men hvilke områder kan man så freelance indenfor?

Dette er formegentlig det letteste og mest oplagte freelancearbejde, hvis du har kvalifikationer indenfor sprog.

Her findes mange forskellige typer arbejde; du kan blive bedt om at skrive artikler, hele e-bøger (med en andens navn på forsiden), produktbeskrivelser for onlinebutikker eller opslag på diverse sociale medier.

Har du også kvalifikationer indenfor et fremmedsprog, er oversættelse også et oplagt valg. Især hvis det er et andet sprog end engelsk, da konkurrencen her vil være betydeligt mindre.

Freelancing indenfor tekstarbejde er for dig, som har styr på sin grammatik, og som elsker at lære nye ting – lige meget hvor ligegyldige de så må være. Du ved jo aldrig hvilke emner dine tekster omhandler, så du kan pludselig tilegne dig viden om bitcoin, betalte undersøgelser eller hundefoder.

Dette område kræver selvfølgelig, at du har kreativiteten i orden, men også at du har det rigtige udstyr til at designe digitalt (da du højst sandsynligt aldrig vil møde dine kunder face-to-face).

Som freelancer indenfor grafisk design vil du kunne designe logoer til upcoming firmaer, animerede film, PowerPoint præsentationer eller måske endda reklamer til aviser eller magasiner.

Programmører er hjernerne bag det IT vi bruger hver dag. De sørger for at programmere hjemmesider og apps, så de er velfungerende og forbrugervenlige, hvilket ofte kræver lange striber af koder.

Foruden egentlig programmering kan du også tilbyde IT-support. Dette vil typisk indebære at hjælpe firmaer med at optimere deres søgemaskine, så de bliver mere synlige for kunderne. Statistikanalyse og administrering af databaser er også almindelige job indenfor dette freelancefelt. Du kan også tjene penge hjemmefra på at sælge apps, hvilket du kan læse mere om her.

Dette er en populær freelancebranche, så vogt dig for hård konkurrence! En af de typiske arbejdsopgaver er transskription, som går ud på, at du nedskriver optagelser af samtaler, interviews eller andet.

Du kan også fungere som en halvtids personlig assistent, hvor du hjemmefra holder styr på din arbejdsgivers aftaler, besvarer opkald, ordner rejseforberedelser eller laver let research.

Fordele og ulemper ved freelance arbejde

 • F: Du er din egen chef og kan egenrådigt vælge dine arbejdstider, som det nu passer dig bedst.
 • U: Men det kræver masser af selvdisciplin ikke at sove den ekstra time om morgenen og lige skifte arbejdet ud med det sidste afsnit af Games of Thrones.
 • F: Du bestemmer selv hvornår du holder pause og har på den måde god mulighed for at kunne smutte en tur ud og se vennerne.
 • U: Men selvom du ikke bliver pisket af en sur chef, så har du stadig kunder at tage dig af. Pas på ikke at give dig selv for mange distraktioner, så du kan komme til at overskride deadlines.
 • F: Du bestemmer selv hvilke job du vil tage, og hvilke du takker nej til. Bliver du tilbudt et job, som er for kompliceret, eller som simpelthen ikke betaler godt nok, er du i din fulde ret til at afvise det
 • U: Men husk på at de gode jobs vil have stor konkurrence, så det nytter heller ikke at være alt for kræsen.
 • F: Freelancers arbejder med folk fra hele verden
 • U: Men du risikerer også at have møder med kunder kl. 3 om natten, hvis du samarbejder med folk fra f.eks. Australien eller USA
 • F: Hvis du får opbygget dig et godt ry, er der god mulighed for at tjene seriøse penge.
 • U: Men du skal kunne leve med en ustabil indkomst og desuden have mod på at ordne alt dit skattearbejde selv.

Hvis du som freelancer vil undgå at brænde helt sammen foran computeren hjemme i stuen, så er det en god idé regelmæssigt at få udskiftet sceneriet. Du kan f.eks. bryde dit arbejde op i overkommelige bidder og så tage tørn på biblioteket, på en café eller andre steder du kan finde ro til at arbejde. På den måde vil du forhåbentlig kunne holde energien og kreativiteten oppe.

Hvad kan man tjene?

Tjen penge som freelancer

Som freelancer har du to muligheder for betaling, du kan enten modtage timeløn eller blive betalt et fast beløb for et job.

Desværre konkurrerer du som internet freelancer med folk fra hele verden, og det kan være meget svært, hvis ikke umuligt, at konkurrere med de priser, som folk fra udviklingslande tilbyder. Så for at få en løn, du rent faktisk kan leve for i Danmark, er du nødt til gennem din annonce at overbevise køberne om, at du er den eneste rigtige til jobbet.

Inden du giver en mulig køber et tilbud, så tænk dig godt om; hvor lang tid vil det tage, og hvor meget ønsker du at tjene i timen?

Hvis du har usædvanlige evner indenfor et eller andet emne, vil du ofte kunne tage en lidt højere pris. Men vær altid realistisk! Du skulle nødigt skræmme kunder væk på priser der er helt ude af proportioner. En god idé kan være lige at tjekke markedet og se, hvad andre tager for ca. samme arbejde.

Vær opmærksom på, at freelancefirmaer vil tage en bid af din indtjening til gengæld for at finde dig arbejde. Undersøg derfor hvilke gebyrer du skal betale og læg det oveni den pris du tilbyder kunden. Sig aldrig ja til at gå udenom freelancefirmaet, da det gør det lettere for kunden at omgå betaling når de har modtaget varen.

5 Freelancesider at begynde med

Der findes en del sider derude, som hjælper freelancers og kunder med at finde hinanden. Nogle har et bredt sortiment, mens andre er mere specialiserede indenfor et område. Pengepanelet.dk har fundet 5, som bestemt er et forsøg værd.

Denne side bliver betragtet som den største inden for freelance sider og har da også flere tusind brugere. Designet er brugervenligt, og du får masser af oplysninger om, hvad de forskellige jobs består af. Konkurrencen på denne side kan være hård, især når du skal have dit første job, men når du har haft et par stykker, som har efterladt dig gode ratings, bliver din profil hurtigt mere overbevisende.

Fordele: Siden har et sikkerhedssystem, der tvinger kunden til at betale, før du går i gang med at arbejde. Indtil du har leveret arbejdet står pengene frosset på siden, og bliver først frigivet når begge parter har sagt OK. Ved frigivelsen trækker siden 8,75% i gebyrer.

Ulemper: Nogle kunder forventer urealistisk meget arbejde for næsten ingen penge. Bare ignorer disse tilbud, og vær sikker på, at du får svarende til det arbejde du udfører.

Denne side fra 2003 fokuserer især på timearbejde. Dette kan være en klar fordel, hvis man er i tvivl om, hvor længe arbejdet vil tage, da du altid vil være sikret at få betaling for det antal timer du har arbejdet på projektet.

Siden hjemmesiden blev lanceret er der blevet oprettet mere end 3,6 mio. jobs, så der burde være nok arbejde at tage fat på.

Fordele: Du er sikker på at modtage betaling for alt det arbejde du udfører.

Ulemper: oDesk tager høje gebyrer, så vær klar på at betale 10% af alt du tjener.

Brugervenlig side, der lader dig logge ind med din facebook profil. Herefter har du mulighed for at opstille 20 af dine kompetencer, som siden så bruger til at matche dig med potentielle jobs.

Fordele: i modsætning til andre freelancesider har du hos freelancer.co.uk mulighed for at se hvad andre byder på jobs, og du kan derfor bedre være konkurrencedygtig.

Ulemper: skyhøje gebyrer! Hver gang du har udført et job tager siden 13% at det tjente.

En engelsk side hvorpå du ved hvert job kan se præcis hvad kunden er villig til at betale. Og det er ikke ualmindeligt at finde jobs med pænt god betaling.

Fordele: Deres gebyrsystem fungerer sådan, at du betaler 15% af de første 175 pund du tjener hver måned. Af det du tjener herefter trækker siden kun et gebyr på 3,5%. Det er da motivation for at tage lidt ekstra jobs!

Ulemper: I modsætning til andre freelancesider, hvor du kan søge om jobs så snart du har oprettet en profil, er du hos PeoplePerHour også nødt til at udfylde en ansøgning.

En sidste side som er værd at nævne, er Fiverr. Denne side er lidt mere alternativ og giver masser af mulighed for at være kreativ. Konceptet er i grove træk, at du udbyder en service for 5 dollars. Eksempler på dette er

 • Jeg vil lave en filmtrailer for 5 dollars
 • Jeg vil lave en voiceover på 100 ord på svensk for 5 dollars
 • Jeg vil oversætte 500 ord fra engelsk til dansk for 5 dollars

Dette er stedet for de lidt mere alternative jobs, så du kan eventuelt surfe lidt rundt og blive inspireret før du opretter dine egne tilbud.

Det bedste er at udbyde dine tilbud for 5 dollars og så ellers pålægge ekstra for tilsvarende ekstra arbejde. Hvis du f.eks. tilbyder 100 ords voiceover for 5 dollars, vil prisen selvfølgelig være 10 dollars for 200 ord osv.

Fordele: En side der i den grad giver dig mulighed for at være kreativ.

Ulemper: Siden kræver et gebyr på svimlende 20%, så hvis du opkræver 5 pund, vil kun de 4 nå din konto.

Vi har hos Pengepanel lavet en udførlig guide til hvordan man kan tjene penge på Fiverr.

5 tips til den gode freelancer profil

Foruden de individuelle ansøgninger du sender ud til mulige kunder, vil du også skulle sørge for at have en indbydende profil. På din profil vil kunderne kunne finde en præsentation, kommentarer fra tidligere kunder og måske også eksempler på noget arbejde.

Tag dig tid til at lave en fyldestgørende profil! Din profil vil i mange tilfælde betyde mere for kunden end din ansøgning.

I modsætning til så mange andre steder, skal du virkelig ikke lægge låg på dine kompetencer. Namedrop alle dine tidligere arbejdsgivere og typer af arbejdsopgaver – intet er for ubetydeligt til at blive udeladt. Hvis du har nogle anbefalinger fra tidligere arbejdsgivere, så tøv endelig ikke med at citere nogle af de helt gode guldkorn.

I starten af din freelancekarriere er det super vigtigt, at du efter hvert job sikrer dig, at kunden efterlader en anmeldelse af dit arbejde. De første par uger er de sværeste at lande jobs, men så snart du har en håndfuld 5-stjernede anmeldelser skulle det gerne blive lettere.

Nok er det professionelt irrelevant om du er en dygtig pianist eller har løbet et maraton, men derfor kan du godt nævne det alligevel. De fleste kunder vil værdsætte lidt personlighed og det kan i hvert fald umuligt tælle som noget dårligt.

Siden du højst sandsynligt ikke kommer til at møde mange af dine kunder (hvis nogen overhovedet), kan det være svært for dem at bekræfte din legitimitet. Heldigvis kan de fleste freelancesider sørge for dette ved at tjekke dine kvalifikationer og location. Når du har gjort dette, vil du få et stort fedt flueben ud for din profil, som uden tvivl ser godt ud overfor kunderne. Du bør også overveje at tage tests indenfor dit freelanceområde, ofte vil det være 40 minutters test indenfor bekendtskab til photoshop, dine evner indenfor programmering, redigering eller stavning. Efter du har taget testen, vil dit resultat stå på din profil – og hvem ved, måske bliver du topscorer?

Taget i betragtning hvor mange profiler køberne klikker igennem, er det nok ikke hensigtsmæssigt at skrive en komplet selvbiografi. Du skal selvfølgelig have alt af relevans med, men fat dig i korthed, så køberen hurtigt og let kan skabe sig et overblik.

En sidste ting du ikke må glemme, når du laver din profil, er at få rettet korrektur. Især hvis det er indenfor tekstarbejde, du forsøger at skaffe arbejde, er det super, super vigtigt ikke at have dummefejl, tastefejl etc. Det ser bare ikke godt ud! Så læs nu lige igennem en sidste gang, inden du trykker ’gem’.

Få jobbet

Du har oprettet en profil, har sporet dig ind på hvilke områder du vil freelance indenfor og du har en idé om, hvad du skal opkræve for dit arbejde. Men hvad så nu? Hvordan bliver det lige DIG, der får det der job? Her er fire måder at gøre sig bemærket.

Typisk vil du med en gratisprofil kun have lov til at sende et begrænset antal ansøgninger pr. måned. Det giver sig selv, at jo flere ansøgninger du sender ud, jo større er chancerne for at få et job. Så undersøg, hvad en opgradering af din profil vil koste – størstedelen af gangene, vil det være investeringen værd.

Gå efter jobs med en lang og detaljeret beskrivelse – det giver dig mulighed for at skrive en personlig ansøgning hvori du viser, at du opmærksomt har læst og forstået hvad jobbet går ud på. Tøv endelig ikke med at stille spørgsmål, hvis der er noget du føler er uklart. Det viser også blot engagement og interesse.

Du har mulighed for at betale ekstra 1,5€ for at få din ansøgning først i køen. Det kan være en god idé hvis det er et eftertragtet job, så din ansøgning ikke bliver begravet i mængden. Rent statistisk bliver de disse ansøgninger valgt oftere end de andre, så pengene vil ofte vise sig at være godt givet ud.

Det allerstørste no-go er at lave en standard ansøgning, som du sender ud til alle og enhver. Køberne spotter let en standardansøgning fra en personlig, og de vil til enhver tid blive nedprioriteret. Brug derfor altid tid på først og fremmest at gennemlæse annoncen og derefter skrive en personlig ansøgning. Køberne sætter pris på engagement og personlighed!

Dine udbetalingsmuligheder

Når du har udført dit job skal du selvfølgelig have din betaling. Til det er der flere muligheder, hver med deres fordele og ulemper:

Det er let og hurtigt, men desværre betaler du gebyrer for omvekslingen fra dollars til kroner. Det vil dog stadig være den bedste mulighed, da det er 100% sikkert og ganske brugervenligt.

Nogle sider tilbyder en direkte overførsel til din bankkonto. Det lyder umiddelbart let, men undersøg altid hvilke gebyrer du vil blive pålagt for en transaktion – det kan hurtigt blive dyrt!

Foruden usikkerheden ved at sende penge med posten, kan det hurtigt tage noget tid at få sendt en check fra USA eller Australien til Danmark. Derudover vil du være nødt til at gå ned i banken for at få pengene sat ind på din konto. Alt i alt: både usikkert og tidskrævende!

Fejl du bør undgå og ting du bør huske

Som freelancer er du selvfølgelig ikke fritaget fra at betale skat, så medmindre du er en haj til at ordne alt papirarbejdet selv, kan det være en god idé at spørge dig til råds hos en revisor.

De fleste freelancesider har et system for at sikre dig betaling, men du bør stadig altid være opmærksom på jeres aftale: hvad går arbejdet ud på helt præcist? Hvor lang tid vil det tage dig? Hvad tjener du på jobbet? Vær altid 100% sikker på alle tre ting inden du påbegynder et job.

Det lyder godt nok indlysende, men der vil være job, som bevæger sig lige på kanten mellem lovlig og ulovlig. Er du i tvivl, så hellere sig nej end at risikere ballade.

Selvom det nogle gange kan virke som det mest rigtige at sende en lille ”smagsprøve” på dit arbejde, så er det på mange sider forbudt. Tilbud i stedet at lave et ”prøvejob”, som hverken skal være særlig omfattende eller særlig dyrt, hvorefter kunden kan vælge, om han/hun ønsker at fortsætte samarbejdet.

Du vil muligvis opleve at blive tilbudt profit fra kundens hjemmeside som betaling. Tag aldrig imod sådanne tilbud! 99% af gangene er det det rene fup, og du har sjældent mulighed for at opsøge dem når et job er udført.

Har du haft et godt job til en ordentlig løn? Hvorfor så ikke tilbyde kunden 5 eller 10% rabat på det næste job, hvis de hyrer dig igen indenfor en uge? Købere elsker et godt tilbud, og det fritager dig fra arbejdet med at finde nyt arbejde. Sørg desuden altid for at få dine kunder til at smide en anmeldelse efter endt arbejde, da det vil gøre det lettere for dig at kapre nye kunder.

Især hvis det er e-bøger eller diverse designs, kan det være en klar booster for dit omdømme få dit navn på. Men det er dog kunden, som har copyright på dit arbejde og det er de færreste som lader dig skrive navn på – men det skader aldrig at spørge!

Idet du formegentlig aldrig vil møde nogen af dine kunder face-to-face er Skype og Dropbox essentielle værktøjer til at dele dokumenter og kommunikere med kunder. Tilføjelsen Pamela til Skype tillader dig desuden at optage og gemme samtaler til senere brug. Hvis du bliver seriøs freelancer, kan værktøjerne Trello og Basecamp bestemt også være et kig værd.

Har du læst dig hele vejen gennem denne guide, burde du være godt klædt på til at starte dit freelance eventyr. Knæk og bræk!